Negocierea contractelor

Contractele nu ar trebui privite ca fiind simple acorduri de vointa între parti, ci mai degraba un rezultat al negocierilor. Nu este o simpla insiruire de obligatii, ci, cu riscul de a exagera, un real instrument de persuasiune prin care se clarifica drepturi si obligatii contractuale.

Orice persoana trebuie sa înteleaga în termeni simpli si directi logica anumitor elemente precontractuale pentru a-si desfasura corect si cu incredere negocierile.

Negocierile precontractuale. Contractul se incheie prin negocierea lui de catre parti sau prin acceptarea fara reserve a unei oferte de a contracta. Pe masura cresterii complexitatii obiectului viitorului contract, sporeste si intensitatea negocierilor prealabile incheierii acestuia. Faza negocierii este indelungata, marcata de acte preparatorii care prefigureaza structura si continutul viitorului contract. Aceasta etapa se desfasoara sub semnul libertatii negocierilor – partile au libertatea initierii, desfasurarii si ruperii negocierlor si nu pot fi tinute raspunzatoare pentru esecul acestora. Limitele libertatii precontractuale sunt date de existent anumitor obligatiile legale sau conventionale, dintre care inclusive obligatia de buna-credinta. In faza negocierilor se regasesc elementele unui posibil viciu de consimtamant, ca si elementele unei posibile interpretari a contractului in functie de instrumentele utilizate in faza precontractuala.

Raspunderea in cazul relei-credinte in negocieri. Codul civil este strict în ceea ce priveste rspunderea juridica, indiferent de nivelul prejudiciului, în art. 1375, prevazându-se ca “cel care cauzeaza altuia un prejudiciu printr-o fapta ilicita, savâraita cu vinovatie, este obligat sa îl repare. Autorul prejudiciului raspunde pentru cea mai usoara culpa.” În plus, în art. 15 se prevede ca “niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vatama sau pagubi pe altul ori într-un mod excesiv si nerezonabil, contrar bunei-credinte.”

Cel cu care semnezi are buna-credinta? Te-a informat corect? Te-a fortat sa semnezi? Profita de efectele ulterioare si iti cauzeaza prejudicii, fara voia ta? Daca da, trebuie sa ne contactezi!